ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
  • 213 042 4551

Υποστήριξη Ογκολογικών Ασθενών

Advanced Dental Center

Οι επιπλοκές στο στόμα μπορεί να έχουν σοβαρή επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ογκολογικού ασθενή και δυσμενή επίπτωση στην επιτυχία της θεραπείας.

Η παρουσία του οδοντίατρου, κατά τον σχεδιασμό της αντινεοπλασματικής θεραπείας, θεωρείται απαραίτητη, για την πρόληψη και σταθεροποίηση της υγείας του στόματος πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της ογκολογικής θεραπείας.

Όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς, που πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία, πρέπει να υποβληθούν σε πλήρη οδοντοστοματολογικό έλεγχο και να θεραπευτούν όλες οι πιθανές εστίες λοιμώξεων ή σημεία που πιθανόν να προκαλέσουν ερεθισμό ή τραυματισμό, ώστε να μετριαστούν οι ενδοστοματικές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπείας, αλλά και να εξασφαλιστεί η μασητική ικανότητα του ασθενή με ειδικές προσθετικές αποκαταστάσεις.

Οι κυριότερες από τις ενδοστοματικές παρενέργειες, που προέρχονται κυρίως από την ακτινοθεραπεία, είναι η βλεννογονίτιδα (ακτινοβλεννογονίτιδα) οι διαταραχές της γεύσης, η ξηροστομία, η οστεοακτινονέκρωση, ο τρισμός, ο τερηδονισμός των δοντιών και η εμφάνιση λοιμώξεων στο στόμα.

Ειδικότερα όταν η ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται σε νεαρά άτομα , ανάλογα με το στάδιο οδοντογναθικής διάπλασης πιθανόν να έχουμε και  διαταραχές στη δομή, το μέγεθος  και τον αριθμό των δοντιών, δυσπλασία των γνάθων, ασυμμετρία του προσώπου και διαταραχές της σύγκλεισης.

Όσον αφορά τις επιπλοκές από την χημειοθεραπεία, αυτές είναι πιο γενικευμένες. Μυελοκαταστολή, με αποτέλεσμα λευκοπενία, θρομβοπενία και αναιμία, μεγαλοβλαστική αναιμία, γαστρεντερικές διαταραχές, δερματικές αντιδράσεις, ηπατοτοξικότητα, νεφροτοξικότητα, ανοσοκαταστολή, καρδιοτοξικότητα, νευροτοξικότητα, πνευμονική τοξικότητα [διάμεση πνευμονίτιδα, ίνωση ], αντιστρεπτό σύνδρομο υποσιτισμού και παγκρεατικές διαταραχές είναι οι κυριότερες.

Με δεδομένη τη μειωμένη άμυνα των ασθενών υπό χημειοθεραπεία κάθε απαιτούμενη οδοντιατρική επέμβαση πρέπει να προηγείται της χημειοθεραπείας ή να αναβάλλεται στην περίπτωση που η χημειοθεραπεία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία ογκολόγου-οδοντιάτρου κρίνεται επιβεβλημένη, ώστε να εξασφαλίζεται κάθε φορά η έγκαιρη και σωστή υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών.

Πριν & Μετά

(κάντε κλικ στις παρακάτω φωτογραφίες)