Βρυγμός ή τρίξιμο των δοντιών

Βρυγμός είναι ο τεχνικός όρος για το σφίξιμο ή και τρίξιμο των δοντιών που μπορεί να προκαλέσει τόσο πόνο στο πρόσωπο όσο και εκτεταμένη φθορά στα δόντια. Οι ασθενείς που πάσχουν από βρυγμό σφίγγουν ακούσια, πολύ δυνατά και με μεγάλη συχνότητα τα δόντια τους. Οι βρυγμομανείς ασθενείς ανάμεσα στη συνήθεια τους αυτή να σφίγγουν τα δόντια τους μπορεί επίσης να τρώνε τα νύχια τους, ή κάποιο αντικείμενο (μολύβι, οδοντογλυφίδα κλπ) ή να μασάνε ακόμα και το μάγουλο τους. Ο βρυγμός συμβαίνει συνήθως τη νύχτα, κατά τη διάρκεια του ύπνου, με τους περισσότερους ασθενείς να αγνοούν ότι πάσχουν. Αυτή η συνήθεια είναι εξαιρετικά καταστροφική και σε βάθος χρόνου μπορεί να φθείρει τα δόντια, ή την κροταφογναθική διάρθρωση (ΚΓΔ), ή να έχει επώδυνα αποτελέσματα στους μασητήριους μύες μπορεί να εκδηλωθεί και σαν πονοκέφαλος).

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βρυγμός των δοντιών συσχετίζεται με το στρες με τους πάσχοντες να εφαρμόζουν ασυναίσθητα πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις κατά το τρίξιμο των δοντιών τους από ότι κατά την κανονική λειτουργία του στοματογναθικού τους συστήματος.

Τι μπορεί να γίνει;
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον βρυγμό, η συνήθης αντιμετώπιση είναι η κατασκευή μιας ενδοστοματικής συσκευής που προστατεύει τα δόντια, υποστηρίζει την άρθρωση (ΚΓΔ) και παρέχει ανακούφιση από τη μυϊκή κόπωση. Αυτή η συσκευή είναι γνωστή και ως συγκλεισιακός νάρθηκας. Ο νάρθηκας βοηθά κατά τον βρυγμό εξισορροπώντας τη σύγκλειση των δοντιών και μέσω της παρεμβολής του προστατεύει τα δόντια από αποτριβές. Οι νάρθηκες μπορούν εύκολα να κατασκευαστούν και να προσαρμοστούν ειδικά στο στόμα του κάθε ασθενή ξεχωριστά, ενώ ταυτόχρονα με η περιοδική αναπροσαρμογή τους εγγυάται την απορρόφηση των καταστροφικών μασητικών δυνάμεων των βρυγμομανών ασθενών. Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις συστήνεται και η φυσιοθεραπεία των μυών της κεφαλής και του τραχήλου για πιο γρήγορη ανακούφιση του ασθενούς από ενδεχόμενες συνοδές κεφαλαγίες.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην οδοντιατρική κλινική Advanced Dental Center.

Δούσμανη 20Β κ Αγγ. Μεταξά, 16675, Γλυφάδα, Αθήνα

Τηλ. Επικοινωνίας: 213 042 4551

Οδοντίατρος Γλυφάδα, Οδοντιατρι

Μετά
Πριν
Μετά
Πριν

Όλοι θέλουμε ένα όμορφο & υγιές χαμόγελο

Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας και αποκτήστε ένα πανέμορφο και υγιές χαμόγελο!