Ευαισθησία των δοντιών

Η ευαισθησία των δοντιών είναι ο πόνος που μπορεί να αισθανθείτε σε ένα ή περισσότερα δόντια ως επί το πλείστον μετά την κατανάλωση ζεστών ή κρύων φαγητών και ποτών, γλυκών ή ακόμα και αναπνέοντας κρύο αέρα από το στόμα.

Όταν μιλάμε για ευαισθησία στα δόντια, δεν αναφέρουμε τον έντονο πόνο που μπορεί να αισθανθεί στο στόμα ο ασθενής λόγω τερηδόνας, κατάγματος ή λοιμώξεων.

Αιτίες

Υπάρχουν πολλά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στα δόντια. Ο πόνος μπορεί να είναι περιοδικός,  αλλά αν δεν αντιμετωπιστούν τα αίτια που τον προκαλούν μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα στοματικής υγείας που μπορεί να είναι πιο σοβαρά.

Αίτια ευαισθησίας των δοντιών

 • Έντονο βούρτσισμα: Το βούρτσισμα με μια σκληρή οδοντόβουρτσα, ή το βούρτσισμα με υπερβολική πίεση φθείρει το σμάλτο με την πάροδο του χρόνου. Το στρώμα δοντιών κάτω από το σμάλτο, που ονομάζεται οδοντίνη, έχει νεύρα που διεγείρονται από ζεστό και κρύο, καθώς και γλυκά.
 • Υφίζηση των ούλων: Στα σημεία όπου υποχωρεί το επίπεδο των ούλων και εκθέτει τη ρίζα του δοντιού μπορεί να εμφανιστεί ευαισθησία. Η επιφάνεια της ρίζας δεν διαθέτει προστατευτικό στρώμα σμάλτου (αδαμαντίνης) και μπορεί να είναι ευαίσθητη στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Η υφίζηση των ούλων προκαλείται κυρίως από το σκληρό βούρτσισμα ή από νόσους των ούλων (ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα).
 • Κάταγμα δοντιού: Σε ένα ραγισμένο δόντι μπορεί να εκτεθούν το εσωτερικό του στρώμα (οδοντίνη) ή μέρος της ρίζας του στο στοματικό περιβάλλον, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει από απλή ευαισθησία μέχρι και έντονο πόνο.
 • Όξινη διατροφή: Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ, εάν καταναλώνονται υπερβολικά, μπορεί να φθείρουν το σμάλτο με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτά τα όξινα τρόφιμα περιλαμβάνονται αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, χυμοί φρούτων, εσπεριδοειδή  ή παγωμένο τσάι.
 • Βρυγμός: Η αποτριβή των δοντιών που προκαλείται από το βρυγμό φθείρει με την πάροδο του χρόνου το σμάλτο, γεγονός που εκθέτει την υποκείμενη οδοντίνη ή τη ρίζα σε εξωτερικά ερεθίσματα.
 • Πρόσφατες οδοντικές θεραπείες: Εμφράξεις, ενδοδοντικές θεραπείες, θεραπεία περιοδοντίτιδας ή η συγκόλληση προσθετικών αποκαταστάσεων μπορεί να προκαλέσουν προσωρινό πόνο στο αποκατεστημένο δόντι για περίοδο μερικών εβδομάδων έως μερικών μηνών.
 • Λεύκανση δοντιών: Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την λεύκανση των δοντιών μπορούν να προκαλέσουν έναν προσωρινό πόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτή η ευαισθησία υποχωρεί σταδιακά μετά το τέλος της θεραπείας.

Πρόληψη

Για να αποφύγετε την ευαισθησία των δοντιών θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές στην καθημερινή σας ζωή:

 • Να διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή με το βούρτσισμα και τη χρήση νήματος καθημερινά.
 • Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές ή εξαιρετικά μαλακές τρίχες.
 • Μειώστε την κατανάλωση όξινων τροφίμων καθώς και των ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών.
 • Εάν πάσχετε από βρυγμό, μιλήστε στον οδοντίατρο για τη δυνατότητα να φορέσετε ένα νάρθηκα προστασίας.
 • Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο τακτικά για εξετάσεις και να ακολουθείτε τις οδηγίες του για πρόληψη.

Θεραπεία

Όταν τα δόντια είναι ευαίσθητα και δεν υπάρχει προηγμένη φθορά του σμάλτου, είναι δυνατό να αντιμετωπίσετε την ευαισθησία ακόμα και με μία οδοντόπαστα που περιέχει απευαισθητοποιητικούς παράγοντες. Άλλες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση σκευασμάτων φθορίου και εμφράξεων σε σημεία όπου εκτίθεται η οδοντίνη ή η επιφάνεια της ρίζας. Σε σοβαρότερη και πιο έντονη συμπτωματολογία ενδέχεται να χρειαστεί ακόμη και ενδοδοντική θεραπεία του δόντιού.

Μετά
Πριν
Μετά
Πριν

Όλοι θέλουμε ένα όμορφο & υγιές χαμόγελο

Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας και αποκτήστε ένα πανέμορφο και υγιές χαμόγελο!