Κάπνισμα και περιοδοντίτιδα

Το κάπνισμα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της περιοδοντίτιδας. Τα στοιχεία από τη σύγχρονη βιβλιογραφία δείχνουν ότι η πιθανότητα να έχουν περιοδοντίτιδα ενήλικες καπνιστές είναι περίπου τριπλάσια συγκριτικά με ασθενείς που δεν καπνίζουν.
Οι καπνιστές έχουν χειρότερη ανταπόκριση σε μία περιοδοντική θεραπεία και εμφανίζουν ελαττωμένη βελτίωση στα κλινικά επίπεδα επαναπρόσφυσης είτε με συντηρητικές είτε με επεμβατικές χειρουργικές θεραπείες. Όσον αφορά την επούλωση εμφυτευμάτων τα ποσοστά αποτυχίας στους καπνιστές είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά σε μη καπνιστές. Οι από τον καπνό επαγόμενες μεταβολές τόσο στη φυσιολογική χλωρίδα όσο και στον ξενιστή είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτές τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος στο περιοδόντιο.

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ρυθμός της εξέλιξης της περιοδοντικής νόσου αυξάνεται στους καπνιστές, αλλά μειώνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά ενός μη καπνιστή μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ομοίως, οι ασθενείς που μόλις σταμάτησαν το κάπνισμα ανταποκρίνονται στην περιοδοντική θεραπεία το ίδιο αποτελεσματικά με τους ασθενείς που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
Ο ρόλος των οδοντιάτρων στη διακοπή του καπνίσματος είναι πολυδιάστατος. Ο κλινικός θα πρέπει να αναγνωρίσει το χρήστη καπνού, να τον συμβουλέψει να σταματήσει το κάπνισμα, να αξιολογήσει τη δυνατότητα και την ετοιμότητα του ασθενούς να σταματήσει το κάπνισμα και να βοηθήσει  προσφέροντας βοήθεια στις προσπάθειες του ασθενούς. Η βοήθεια έγκειται εκτός της ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης και στην προσθήκη φαρμακοθεραπείας αφενός με υποκατάστατα νικοτίνης, αφετέρου με βουπροπιόνη, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται πρωτίστως ως άτυπο αντικαταθλιπτικό αλλά έχει αποδειχτεί εξαιρετικό βοήθημα στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Η συνδυασμένη χρήση των υποκατάστατων νικοτίνης μαζί με βουπροπιόνη έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική σε βαρείς καπνιστές ή καπνιστές που έχουν βιώσει πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες διακοπής.

Η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας συμπεριλαμβάνει τη διακοπή του καπνίσματος ως μέρος της περιοδοντικής θεραπείας ενθαρρύνοντας τους οδοντιάτρους να γίνουν πιο ενεργοί στην παροχή συμβουλών διακοπής του καπνίσματος βελτιώνοντας έτσι όχι μόνο τη στοματική αλλά και γενική υγεία των ασθενών τους.

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση γύρω από την περιοδοντική νόσο και τις εξελιγμένες αναίμακτες μεθόδους θεραπείας απευθυνθείτε στους ειδικούς του ADVANCED DENTAL CENTER.

Advanced dental center, Δούσμανη 20Β, 16675, Γλυφάδα, 213 042 4551, www.advanceddentalcenter.gr

Μετά
Πριν
Μετά
Πριν

Όλοι θέλουμε ένα όμορφο & υγιές χαμόγελο

Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας και αποκτήστε ένα πανέμορφο και υγιές χαμόγελο!