Κατάγματα δοντιών. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε και πώς να τα αποφύγετε.

Ρωγμές και μικροσπασίματα συμβαίνουν αρκετά συχνά στα δόντια. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις όμως είναι δυνατόν μια αρχική ρωγμή να καταλήξει σε ένα ξαφνικό κάταγμα μέρους του δοντιού. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι μια επώδυνη και ενοχλητική εμπειρία καθώς το δόντι μπορεί να γίνει ευαίσθητο και οι αιχμηρές άκρες που αφήνει μπορεί να τραυματίσουν τα χείλη, τα μάγουλα ή ακόμα και τη γλώσσα. Αν δε το δόντι βρίσκεται στην πρόσθια αισθητική ζώνη, τότε δημιουργούνται επιπλέον και αισθητικά προβλήματα για τον ασθενή.

Πως μπορούμε όμως να προστατευτούμε από ένα ξαφνικό οδοντικό κάταγμα;

Στη συνέχεια ακολουθεί  μια λίστα με συμβουλές  που θα προστατέψουν τα δόντια σας από πιθανά κατάγματα.

Piercing στη στοματική κοιλότητα
Μεταλλικά κοσμήματα που τοποθετούνται είτε στη γλώσσα είτε στα χείλη σας, μπορούν να προκαλέσουν τη ρωγμή ή και το κάταγμα ενός δοντιού ειδικά τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ειδικά για τα κοσμήματα στη γλώσσα έχει αποδειχθεί η ενοχή τους για μικρορωγμές στην επιφάνεια του σμάλτου των δοντιών.

Νάρθηκες προστασίας
Η ενασχόληση με κάποιο άθλημα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στο πρόσωπό σας και κατ επέκταση στα δόντια σας. Η χρήση ενός προσαρμοσμένου αθλητικού στοματικού νάρθηκα θα μειώσει το τραύμα στα δόντια σας και μαζί τον κίνδυνο κατάγματος.

Μάσημα σκληρών τροφών
Ορισμένα τρόφιμα είναι πολύ σκληρά ή περιέχουν σκληρά μέρη τα οποία με κάποιο αδέξιο μάσημα μπορεί να σπάσουν τα δόντια. Έτσι, λοιπόν, να είστε πολύ προσεκτικοί όταν καταναλώνετε καρύδια, φακές, κεράσια και ποπ κορν, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν κουκούτσια, ξένα σώματα ή είναι πολύ σκληρά αν δεν ψηθούν όπως το καλαμπόκι του ποπ κορν. Τέλος αποφύγετε το μάσημα το πάγου. Η σκληρότητα του πάγου μπορεί να κάνει μια αναπάντεχα μεγάλη ζημιά στα δόντια σας.

Χρήση των δοντιών ως εργαλεία
Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα δόντια τους ως εργαλεία. Οποιαδήποτε χρήση των δοντιών ως ψαλίδι, ανοιχτήρι δοχείων, κόπτη καλωδίων, νυχοκόπτη κλπ μπορεί να προκαλέσει σταδιακή φθορά της οδοντικής ουσίας εξασθενώντας την αντοχή του δοντιού.

Βρυγμός
Τα δόντια είναι η πιο σκληρή ουσία στο σώμα. Σκοπός τους είναι να μασήσουν και να λιώσουν τα τρόφιμα καθώς ξεκινά η διαδικασία πέψης. Ο βρυγμός ή το τρίξιμο των δοντιών φθείρουν με την πάροδο του χρόνου τα δόντια και δημιουργούν ρωγμές που τελικά οδηγούν σε κατάγματα. Το σφίξιμο των δοντιών συμβαίνει κυρίως λόγω άγχους, θυμού, συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια μιας εργασίας ή κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης. Ο πιο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης του βρυγμού είναι ο ενδοστοματικός νάρθηκας προστασίας.

Μη ευθυγραμμισμένα δόντια
Κακώς ευθυγραμμισμένα δόντια που βρίσκονται σε έκτοπες θέσεις εκτός του οδοντικού τόξου έχουν σα συνέπεια μία ανώμαλη σύγκλεισή. Συγκλεισιακά  προβλήματα έχουν σαν αποτέλεσμα την άνιση κατανομή δυνάμεων στα δόντια προκαλώντας εκτεταμένες αποτριβές και κατάγματα. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η ορθοδοντική θεραπεία, η οποία δε θα οδηγήσει μόνο σε ένα όμορφο χαμόγελο, αλλά θα κάνει επίσης τα δόντια να ευθυγραμμιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε κατά τη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος να είναι εξισορροπημένη η κατανομή δυνάμεων.

Κακή στοματική υγιεινή
Η κακή στοματική υγιεινή έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση τερηδόνας στα δόντια. Η δημιουργία κοιλοτήτων χαλάει τη δομή τόσο της αδαμαντίνης όσο και της οδοντίνης του δοντιού. Με αυτόν τον τρόπο τα δόντια γίνονται πιο επιρρεπή σε κατάγματα καθώς εξασθενούν και δεν μπορούν να αντέξουν τις δυνάμεις της μάσησης..

Μη αναμενόμενα σκληρά αντικείμενα στο φαγητό σας
Η πιο ατυχής κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στο κάταγμα ακόμα κι ενός απόλυτα υγιούς δοντιού είναι το δάγκωμα ενός μη αναμενόμενου σκληρού αντικειμένου στο φαγητό σας. Ένα κόκκαλο, ένας σπόρος ελιάς ή ακόμα και κάποιο πετραδάκι είναι ικανά να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα δόντια σας.
Γηρατειά
Με την πάροδο των ετών χρησιμοποιούμε τα δόντια μας ολοένα και περισσότερο. Ως εκ τούτου, τα δόντια είναι πιο πιθανό να έχουν φθορά και ρωγμές, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε κατάγματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τα δόντια σας δεν είναι άλλος από την πρόληψη. Η εξειδικευμένη ομάδα του ADVANCED DENTAL CENTER θα χαρεί να σας φιλοξενήσει για έναν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στοματικό έλεγχο και να σας δώσει περαιτέρω οδηγίες και συμβουλές για το πώς θα κρατήσετε το χαμόγελό σας όμορφο και υγιές. Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στο 2130424551.

 

ADVANCED DENTAL CENTER

Δούσμανη 20Β κ Αγγ. Μεταξά, 16675, Γλυφάδα, Αθήνα

Τηλ. επικοινωνίας: 213 042 4551

Email: info@advanceddentalcenter.gr

www.advanceddentalcenter.gr

Μετά
Πριν
Μετά
Πριν

Όλοι θέλουμε ένα όμορφο & υγιές χαμόγελο

Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας και αποκτήστε ένα πανέμορφο και υγιές χαμόγελο!