Οδηγίες για τη φροντίδα των εμφυτευμάτων σας.

Η μακροχρόνια επιτυχία των εμφυτευμάτων εξαρτάται τόσο από το πόσο επιμελώς φροντίζουμε τα φροντίζουμε όσο και από το πόσο τακτικές είναι οι επισκέψεις μας στον οδοντίατρο για τον καθιερωμένο έλεγχο και καθαρισμό. Ο οδοντίατρός οφείλει να αναπτύξει ένα πρόγραμμα επισκέψεων για τη διασφάλιση της υγείας των εμφυτευμάτων, αλλά και των φυσικών δοντιών που βρίσκονται στο στόμα.

Η περιοδοντίτιδα είναι μία νόσος που προσβάλει τους ιστούς που στηρίζουν και προστατεύουν τα δόντια (ούλα και κόκαλο). Στους ίδιους ιστούς τοποθετούνται και τα εμφυτεύματα, γι αυτό και η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου είναι επιβεβλημένη ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή των εμφυτευμάτων στο στόμα.

Καθημερινή φροντίδα: Το βούρτσισμα και η χρήση του οδοντικού νήματος είναι απολύτως απαραίτητα για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία των εμφυτευμάτων. Υπάρχουν επίσης πολλά συμπληρωματικά προϊόντα που σας επιτρέπουν να καθαρίσετε τα εμφυτεύματα σωστά.

Το βούρτσισμα: Είτε θέλετε να χρησιμοποιήσετε μία απλή βούρτσα ή μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, ο οδοντίατρος θα σας εκπαιδεύσει  στις σωστές τεχνικές βουρτσίσματος που για να βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε σωστά την περιοχή.

Συστήματα εκτόξευσης νερού: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συστήματα εκτόξευσης νερού είναι αποτελεσματικά στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας γύρω από τα οδοντικά εμφυτεύματα και τα φυσικά δόντια.

Οδοντικό νήμα: Η καλή φροντίδα στο σπίτι περιλαμβάνει καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος. Ειδικές συσκευές συγκράτησης του νήματος είναι πολύ χρήσιμες γιατί σας επιτρέπουν να φτάσετε γύρω από τα εμφυτεύματα και κάτω από γέφυρες, ώστε οι περιοχές αυτές να καθαρίζονται εύκολα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ειδικούς τύπους νήματος.

Μεσοδόντια βουρτσάκια: Αυτές είναι μικρές οδοντιατρικές βούρτσες, που είναι ειδικά σχεδιασμένες για τον καθαρισμό ανάμεσα σε δόντια και εμφυτεύματα. Αν και δεν αντικαθιστούν το οδοντικό νήμα είναι χρήσιμες για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων περιοχών.

Επισκέψεις στον οδοντίατρο: Συνήθως συνιστάται οι ασθενείς να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τους για έλεγχο και καθαρισμό κάθε 3-6 μήνες. Ωστόσο, ο οδοντίατρός σας θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα επανεξετάσεων που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Οδοντόκρεμες: Οι περισσότερες οδοντόκρεμες περιέχουν φθόριο, καθώς έχουν σχεδιαστεί για τα φυσικά δόντια. Το φθόριο δεν βλάπτει τις αποκαταστάσεις ούτε τα εμφυτεύματα.
Αποφύγετε τις οδοντόκρεμες που περιέχουν υπερβολικά λειαντικά συστατικά (μαγειρική σόδα, οδοντόκρεμες αφαίρεσης λεκέδων, οδοντόκρεμες καπνιστών, κλπ). Οι λειαντικές οδοντόκρεμες μπορεί να δημιουργήσουν φθορά σε ακρυλικές αποκαταστάσεις ή και να αφαιρέσουν τη γυαλάδα (λεία επιφάνεια) από κεραμικές αποκαταστάσεις.

Στοματικά διαλύματα: Τα περισσότερα στοματικά διαλύματα έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν μια αίσθηση δροσερής αναπνοής. Πολλά από αυτά περιέχουν αλκοόλη και μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στόματος. Γενικά θα πρέπει να αποφεύγονται τέτοιου είδους διαλύματα και ειδικά σε ασθενείς που εμφανίζουν ξηροστομία. Διαλύματα με χλωρεξιδίνη συνίσταται να χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν υποδείξεως του ιατρού και για πεπερασμένο χρονικό διάστημα.

Μετά
Πριν
Μετά
Πριν

Όλοι θέλουμε ένα όμορφο & υγιές χαμόγελο

Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας και αποκτήστε ένα πανέμορφο και υγιές χαμόγελο!