Πέντε πράγματα που δεν ξέρατε για τους φρονιμίτες

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τους φρονιμίτες έχοντας ενδεχομένως και από κάποια αρνητική εμπειρία στο ιστορικό τους. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν αφαιρέσει τους φρονιμίτες τους είτε υπήρχε κάποια ιατρική ένδειξη είτε επειδή έτσι τους συμβούλεψε ο οδοντίατρος τους χωρίς αυτό να είναι απολύτως απαραίτητο.

Οι φρονιμίτες είναι οι τρίτοι γομφίοι και τα τελευταία δόντια στην ενήλικη οδοντοστοιχία. Ακολουθεί μια μικρή περίληψη σχετικά με τα δόντια αυτά για να μπορέσουν οι ασθενείς να ξεκαθαρίσουν μερικά μικρά μυστήρια και μύθους που τα συνοδεύουν.

 

Οι φρονιμίτες δεν προκαλούν μετακίνηση άλλων δοντιών

Παρά τη λαϊκή πεποίθηση ότι αν κρατήσετε τους φρονιμίτες σας θα στραβώσουν τα υπόλοιπα δόντια, κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται από την επιστήμη. Η έρευνα δείχνει ότι τα δόντια μπορούν να μετακινούνται με φυσικό τρόπο, ακόμη και αν δεν υπάρχουν φρονιμίτες. Ως εκ τούτου, ο συνωστισμός μπορεί να αναπτυχθεί φυσικά σε ενήλικα δόντια, είτε έχετε είτε δεν έχετε τους φρονιμίτες σας. Ακόμη και αν υπάρχει έλλειψη χώρου στη γνάθο, η εξαγωγή των τρίτων γομφίων με τη δικαιολογία ότι δεν πιέζονται τα υπόλοιπα δόντια θα ήταν τελείως ακατάλληλη.

 

Γιατί ονομάζονται δόντια σοφίας;

Οι φρονιμίτες η αλλιώς δόντια σοφίας, που είναι οι τρίτοι γομφίοι, εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 17 έως 25 ετών. Είναι ένας χρόνος ζωής που ένα άτομο φτάνει στην ενηλικίωση (φρονιμεύει), και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ονομάζονται δόντια σοφίας.

 

Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου φρονιμίτες

Η οδοντιατρική αγενεσία είναι η αναπτυξιακή απουσία ενός ή περισσοτέρων δοντιών. Εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 25% των ενηλίκων δοντιών με τους φρονιμίτες να είναι τα περισσότερο επηρεαζόμενα δόντια. Αυτό σημαίνει ότι σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να μην εμφανιστούν καθόλου οι φρονιμίτες επειδή πολύ απλά δεν είχαν αναπτυχθεί ποτέ στη γνάθο τους.

 

Μερικοί άνθρωποι δεν χρειάζεται να αφαιρέσουν τους φρονιμίτες τους

Εάν ένα άτομο έχει πολύ χώρο στο σαγόνι του, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι φρονιμίτες του να ανατείλουν κανονικά και ίσως να μη χρειαστεί να εξαχθούν. Συνεπώς δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν εάν είναι υγιή, έχουν ανατείλει πλήρως και λειτουργούν σωστά σε σχέση και με τα γειτονικά δόντια. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να βουρτσίζετε και να εκτελείτε σωστή στοματική υγιεινή για να αποφύγετε τη φθορά των δοντιών αυτών και ασθένειες των ούλων. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα δόντια αυτά αφαιρούνται μόνο και μόνο λόγω έλλειψης στοματικής υγιεινής.

 

Μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε περίπτωση που παραμείνουν έγκλειστοι

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι φρονιμίτες δεν ανατέλλουν και παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι. Οι περιπτώσεις όπου πρέπει να αφαιρεθούν οι φρονιμίτες είναι οι εξής:

  • αν παραμείνουν έγκλειστοι στη γνάθο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια κύστη ή μια φλεγμονή, η οποία μπορεί να βλάψει το οστό της γνάθου ή τις ρίζες των γειτονικών δοντιών.
  • αν ανατείλουν μερικώς μέσα από τα ούλα. Επειδή αυτή η περιοχή είναι δύσκολο να καθαριστεί, οι ημιέγκλειστοι φρονιμίτες δημιουργούν μια δίοδο για βακτήρια που προκαλούν εν συνεχεία φλεγμονές των ούλων, φθορά των δοντιών και λοιμώξεις του στόματος.
  • αν έχουν ανατείλει πλήρως, αλλά επειδή δεν καθαρίζονται επιμελώς, αποικίζονται από βακτηρίδια και εμφανίζουν υψηλό τερηδονικό κίνδυνο.

 

Μετά
Πριν
Μετά
Πριν

Όλοι θέλουμε ένα όμορφο & υγιές χαμόγελο

Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας και αποκτήστε ένα πανέμορφο και υγιές χαμόγελο!