Το βούρτσισμα των δοντιών στα παιδιά

Ένα δόντι πρέπει να καθαρίζεται από τη στιγμή που θα εμφανιστεί στο στόμα. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να μάθει από μικρή ηλικία σωστές μεθόδους στοματικής υγιεινής. Η τερηδόνα και η ουλίτιδα είναι πολύ συχνές σε μικρές ηλικίες, γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν για τη στοματική υγεία των παιδιών τους. Ξεκινώντας από νωρίς, ένα μωρό συνηθίζει να φροντίζει τα δόντια και υποσυνείδητα διατηρεί αυτή τη συνήθεια καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Βούρτσισμα των δοντιών

Το βούρτσισμα των δοντιών ενός μωρού παιδιού μπορεί να ακούγεται σαν ένα αδύνατο καθήκον. Αλλά να έχετε κατά νου ότι ένα μωρό τείνει να βάλει πολλά πράγματα στο στόμα του. Ως εκ τούτου, μπορεί το ίδιο εύκολα να τοποθετήσει και μια κατάλληλα σχεδιασμένη οδοντόβουρτσα στα δόντια του.

Ορισμένες συστάσεις για το βούρτσισμα των δοντιών ενός παιδιού είναι:

  • Επιλέξτε μια μικρή μαλακή οδοντόβουρτσα.
  • Συνιστάται να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο. Το βούρτσισμα θα πρέπει να διαρκέσει δύο λεπτά και θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στους γομφίους καθώς τα δόντια αυτά είναι πιο ευαίσθητα στην ανάπτυξη τερηδόνας.
  • Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα κάθε τρεις μήνες ή νωρίτερα, εάν υπάρχουν σημάδια φθοράς.
  • Μια οδοντόβουρτσα δεν πρέπει να μοιράζεται μεταξύ των παιδιών.
  • Ξεκινήστε σταδιακά να εφαρμόζετε το οδοντικό νήμα στα δόντια του παιδιού.
  • Ζητήστε από τον οδοντίατρο να σφραγίσει με προληπτικές εμφράξεις τους νεογιλούς γομφίους για να προστατεύσει τις επιφάνειες μάσησης από την τερηδόνα.

Πότε πρέπει να βουρτσίζει το μωρό μόνο του τα δόντια

Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να βουρτσίζουν τα δόντια πριν κλείσουν την ηλικία των 6 ετών. Μέχρι τότε, ο καλύτερος τρόπος να διδάξετε το βούρτσισμα στα παιδιά σας είναι να είστε εσείς ο ίδιος ένα καλό παράδειγμα γι’ αυτά και να τους δείχνετε βουρτσίζοντας τα δόντια τους. Παρουσιάζοντας στα παιδιά το πώς να βουρτσίζουν επιτρέπει επίσης στους γονείς να διατηρούν οι ίδιοι μια καλή στοματική υγεία. Με τη μείωση της ποσότητας των βακτηρίων που υπάρχουν στο στόμα των γονέων, μειώνεται επίσης και η μεταφορά βακτηρίων στο παιδί.

Φθόριο για παιδιά

Οι περισσότεροι οδοντίατροι και οδοντιατρικοί σύλλογοι έχουν επιβεβαιώσει ότι το φθόριο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Στην πραγματικότητα, είναι ένα ανόργανο στοιχείο που ενισχύει τα δόντια και τα προστατεύει από την τερηδόνα. Τα συμπληρώματα φθορίου που αγοράζονται από ένα φαρμακείο μπορούν στις κατάλληλες δόσεις να χορηγηθούν σε παιδιά.

Οδοντόκρεμα για παιδιά

Οι περισσότερες οδοντόκρεμες έχουν γεύσεις που τα παιδιά απολαμβάνουν, και αυτό τα ενθαρρύνει να βουρτσίζουν τα δόντια τους. Είναι σημαντικό όμως να επιλέγετε οδοντόκρεμα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Παρόλο που το φθόριο είναι σημαντικό για την προστασία των δοντιών των παιδιών, δεν συνιστάται η χρήση οδοντόπαστας που περιέχει φθόριο όταν ένα παιδί είναι μικρότερο από την ηλικία των δύο ετών. Ένα μικρό παιδί μπορεί να καταπιεί οδοντόκρεμα και η κατάποση φθορίου σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Η οδοντόκρεμα με φθόριο θα πρέπει να χρησιμοποιείται από ένα παιδί ηλικίας δύο ετών και όχι σε μεγαλύτερη ποσότητα μεγέθους από αυτή ενός μπιζελιού.

Στοματικό διάλυμα

Υπάρχουν πολλά διαλύματα για παιδιά στην αγορά. Τα περισσότερα έχουν ευεργετική δράση για την στοματική τους υγεία καθώς περιέχουν ως επί το πλείστον φθόριο και ξυλιτόλη. Γενικά, τα μικρά παιδιά που δεν έχουν ακόμα αναπτύξει την ικανότητα έκπλυσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα. Η χρήση τέτοιου είδους διαλυμάτων συνίσταται μετά την ηλικία των 6 ετών και πάντα υπό την εποπτεία των γονέων.

 

Μετά
Πριν
Μετά
Πριν

Όλοι θέλουμε ένα όμορφο & υγιές χαμόγελο

Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας και αποκτήστε ένα πανέμορφο και υγιές χαμόγελο!