Το Laser στην περιοδοντική θεραπεία

Η περιοδοντική θεραπεία με laser είναι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου που επιτυγχάνεται με μη χειρουργικές μεθόδους. Ο φόβος της περιοδοντικής θεραπείας εξαφανίζεται όταν οι ασθενείς συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν νυστέρια ή ράμματα.

 

Πώς λειτουργεί;

Η μικροβιακή πλάκα (μάζα μικροβίων) και η τρυγία (πέτρα), που συνδέονται με την φλεγμονή, την αιμορραγία των ούλων και την απώλεια οστού που στηρίζει τα δόντια (περιοδοντίτιδα), απομακρύνεται από την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού με τη χρήση ειδικών συσκευών υπερήχων και μικρών ειδικών εργαλείων.

Στη συνέχεια, μια μικρή ποσότητα της ενέργειας του φωτός από την συσκευή του laser κατευθύνεται μέσω μιας μικροσκοπικής ίνας, που τοποθετείται απαλά μεταξύ των ούλων και των δοντιών. Αυτή η ενέργεια του λέιζερ αφαιρεί ένα μικροσκοπικό ποσό των προσβεβλημένων ιστών και ενισχύει τη μείωση των βακτηρίων που σχετίζονται με τη νόσο.

Αφού η περιοχή καθαριστεί καλά με αυτό τον τρόπο, το σώμα μπορεί να θεραπεύσει την περιοχή φυσικά χωρίς άλλες παρεμβάσεις.

 

Ποια είναι τα σημαντικά πλεονεκτήματα;

Η θεραπεία μέτριων και προχωρημένων μορφών περιοδοντικής νόσου όπως γινόταν μέχρι τώρα περιελάμβανε συνήθως, πέρα από την αρχική συντηρητική φάση της θεραπείας και μία χειρουργική φάση. Σε αυτή την φάση τα ούλα αποκολλώνται με τη βοήθεια νυστεριού, καθαρίζονται οι ρίζες των δοντιών και επανατοποθετούνται τα ούλα στη θέση τους με ράμματα. Μετά τις επεμβάσεις αυτές υπάρχει μέτρια συνήθως δυσφορία και πόνος που ελέγχεται εύκολα με παυσίπονα.

Με την βοήθεια του οδοντιατρικού laser και του ειδικού θεραπευτικού πρωτοκόλλου που χρησιμοποιείται η χρήση της χειρουργικής δεν είναι απαραίτητη. Με την παλαιά χειρουργική θεραπεία κύριος στόχος ήταν η αναχαίτιση της εξέλιξης της νόσου, θυσιάζοντας όμως πολλές φορές στηρικτικούς ιστούς. Με την χρήση των laser δεν είναι αναγκαία η έκθεση και η αφαίρεση του οστού, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται μία μικρού βαθμού ανάπλαση των ιστών.

Ορισμένες διαδικασίες που γίνονται με οδοντιατρικά λέιζερ δεν απαιτούν αναισθησία. Το Laser στην οδοντιατρική ελαχιστοποιεί την αιμορραγία επειδή οι υψηλής ενέργειας δέσμη φωτός ενισχύει την πήξη του αίματος από τα εκτεθειμένα αιμοφόρα αγγεία, αναστέλλοντας έτσι την απώλεια αίματος. Οι βακτηριακές λοιμώξεις ελαχιστοποιούνται επειδή η υψηλής ενέργειας δέσμη “αποστειρώνει” την περιοχή και τέλος, η βλάβη στους περιβάλλοντες ιστούς ελαχιστοποιείται με τις πληγές να επουλώνονται ταχύτερα.

 

Πονάει;

Αν και η ίδια η διαδικασία μπορεί να είναι σχεδόν ανώδυνη, συνήθως αναισθητοποιείται η περιοχή στην αρχική θεραπεία για την άνεση του ασθενούς. Οι επόμενες επισκέψεις για την χρήση του Laser δεν απαιτούν αναισθησία. Μετά την διαδικασία αυτή η δυσφορία εάν υπάρχει, είναι συνήθως ελάχιστη και μικρής διάρκειας.

 

Πόσο καιρό παίρνει;

Ανάλογα με τη βαρύτητα της περιοδοντικής νόσου του ασθενούς, η θεραπεία μπορεί να γίνει σε μία επίσκεψη στο ιατρείο ή πολλαπλές επισκέψεις. Ο εκτιμώμενος χρόνος θεραπείας ελέγχεται με τους ασθενείς κατά τη συζήτηση για το σχέδιο θεραπείας τους.

 

Μήπως αυτή η θεραπεία κοστίζει περισσότερο από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση των ούλων;

Η χρέωση της περιοδοντικής θεραπείας είναι ίδια με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση των ούλων, και η θεραπεία με λέιζερ δεν είναι γενικά πιο ακριβή από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το κόστος, όπως η σοβαρότητα της περιοδοντικής νόσου, και το πόσα δόντια εμπλέκονται.

 

Άλλες χρήσεις του laser στην περιοδοντολογία

Επιμήκυνση Μύλης

Με τη βοήθεια του οδοντιατρικού λέιζερ μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε το περίγραμμα των ούλων (λέιζερ μαλακών ιστών) και του οστού (λέιζερ σκληρών ιστών) για να εκθέσουμε περισσότερη σταθερή, υγιή, οδοντική ουσία τεχνική απαραίτητη για την ορθή τοποθέτηση των οδοντικών αποκαταστάσεων, όπως σφραγίσματα και στεφάνες, όταν η τερηδόνα έχει προχωρήσει κάτω από τα ούλα.

Αισθητική χάραξη περιγράμματος ούλων

Με τη βοήθεια του οδοντιατρικού λέιζερ μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε το περίγραμμα των ούλων για να εκτεθεί περισσότερη οδοντική ουσία και να βελτιωθεί η εμφάνιση ενός “ουλώδους” χαμόγελου με κοντά ή ασύμμετρα δόντια.

Εκτομή χαλινού

Το λέιζερ είναι η ιδανική επιλογή θεραπείας για παιδιά που έχουν πολύ χαμηλή σύνδεση του χαλινού του χείλους (της πτυχής του βλεννογόνου) μεταξύ των δύο μπροστινών δοντιών. Ο χαλινός αυτός εμποδίζει πολλές φορές το κλείσιμο του χώρου ανάμεσα στα κεντρικά άνω δόντια κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Μια εκτομή χαλινού με λέιζερ μπορεί επίσης να συμβάλει στην εξάλειψη δυσκολιών στην ομιλία, ή δυσκολιών στην στοματική υγιεινή που οφείλεται στη χαμηλή πρόσφυση των χαλινών.

Πτυχώσεις βλεννογόνων, τραυματικά ινώματα

Το οδοντιατρικό λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανώδυνη αφαίρεση των μαλακών ιστών που προσομοιάζουν πτυχές ή ογκίδια, και συχνά προκαλούνται από χρόνιους τραυματισμούς ή από κακή εφαρμογή οδοντοστοιχιών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην εξειδικευμένη ομάδα του Advanced Dental Center.

 

Δούσμανη 20Β, 16675, Γλυφάδα.

Τηλ. Επικοινωνίας : 213 042 4551

Μετά
Πριν
Μετά
Πριν

Όλοι θέλουμε ένα όμορφο & υγιές χαμόγελο

Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας και αποκτήστε ένα πανέμορφο και υγιές χαμόγελο!