5 Μύθοι και Μυστικά για τη Στοματική Υγιεινή

1. Πλένω τα δόντια μου πολύ τακτικά αλλά εξακολουθούν να ματώνουν.

Η στοματική υγιεινή πρέπει να εκτελείται καθημερινά και επιμελώς ώστε να απομακρύνεται η μικροβιακή πλάκα. Το συχνό βούρτσισμα αν δεν εκτελείται σωστά με συγκεκριμένες τεχνικές και μέσα δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη διατάραξη του μικροβιακού φορτίου. Ιδανικά τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται σίγουρα μία (βράδυ) και όχι παραπάνω από δύο φορές τη μέρα (πρωί- βράδυ) με συγκεκριμένο και αποτελεσματικό τρόπο. Η αιμορραγία προέρχεται από φλεγμονή των ούλων. Η φλεγμονή αυτή οφείλεται σε μικροβιακό παράγοντα. Όσο η φλεγμονή βρίσκεται στο ύψος των ούλων, λέγεται ουλίτιδα. Όταν η φλεγμονή φτάσει στο επίπεδο του οστού και αρχίσει η απορρόφηση των στηρικτικών ιστών των δοντιών, τότε λέγεται περιοδοντίτιδα. Η θεραπεία της ουλίτιδας είναι σχετικά απλή, ενώ της περιοδοντίτιδας πιο σύνθετη και εξειδικευμένη για τον κάθε ασθενή αναλόγως την έκταση και τη βαρύτητα της νόσου. Για τη θεραπεία και των δύο νόσων η σωστή στοματική υγιεινή αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα επιτυχίας.

2. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα καθαρίζει πιο καλά από τη συμβατική; Και αν ναι, ποια να πάρω;

Βάσει μελετών η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα απομακρύνει πολύ περισσότερη μικροβιακή πλάκα απ’ ότι μία συμβατική οδοντόβουρτσα. Το ζητούμενο από μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι να έχει μεγάλο εύρος σάρωσης και όσο το δυνατών μεγαλύτερη ταχύτητα κίνησης της κεφαλής. Τέτοιες οδοντόβουρτσες αν και υπάρχουν στην αγορά συχνά δεν προτιμώνται και δε συστήνονται λόγω του υψηλού κόστους απόκτησης τους. Η διαφορά όμως στην απόδοση σε σύγκριση με άλλες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι σημαντική.

3. Ποια οδοντόκρεμα λευκαίνει τα δόντια;

Για τη λεύκανση των δοντιών υπάρχουν τρεις τρόποι. Η λεύκανση στο ιατρείο, η λεύκανση στο σπίτι και ο συνδυασμός των δύο μεθόδων. Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες σε καμία περίπτωση δεν καταφέρνουν να λευκάνουν τα δόντια σε τέτοιο βαθμό όπως οι λευκαντικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται σε μια θεραπεία λεύκανσης.

4. Η λεύκανση, έχω ακούσει χαλάει τα δόντια και μετά πονάει.

Όταν πραγματοποιείται μια θεραπεία λεύκανσης απομεταλλικοποιείται η επιφάνεια του δοντιού και απομακρύνονται πιο εύκολα οι χρωστικές. Κατά τη φάση αυτή της απομεταλλικοποίησης το δόντι γίνεται πιο ευαίσθητο σε θερμικά ερεθίσματα. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το δόντι επαναμεταλλικοποιείται και αναδομείται επιστρέφοντας στην αρχική του κατάσταση. Υπάρχουν τεχνικές όμως που δε συνοδεύονται από ευαισθησία όπως είναι η λεύκανση με συσκευές LASER. Τα LASER μαζί με την ενεργοποίηση του λευκαντικού παράγονται κάνουν ταυτόχρονα απευαισθητοποίηση του δοντιού με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πόνος μετά τη θεραπεία.

5. Έχω γενικά ευαίσθητα δόντια. Οι οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια κάνουν δουλειά;

Αρκετά συχνά, εμφανίζεται ευαισθησία στα δόντια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υφιζήσεων όπου εκτίθεται μέρος της ρίζας του δοντιού στο στοματικό περιβάλλον. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες οδοντόκρεμες με απευαισθητοποιητικούς παράγοντες. Για να έχει αποτέλεσμα όμως η χρήση τέτοιων σκευασμάτων δεν αρκεί ένα απλό πλύσιμο των δοντιών. Ιδανικά μετά το βραδινό πλύσιμο θα πρέπει να επαλείφονται τα ευαίσθητα σημεία και να μένει το σκεύασμα όλη τη νύχτα στην περιοχή. Μετά από διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα. Σε περιπτώσεις που η ευαισθησία δεν υποχωρεί τότε θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς θεραπεία απευαισθητοποίησης με LASER.

Στο ADVANCED DENTAL CENTER προσφέρονται εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως αναίμακτη τοποθέτηση εμφυτευμάτων με ψηφιακή υποβοήθηση, θεραπεία περιοδοντίτιδας με laser, αισθητική οδοντιατρική, προσθετική, μεσοθεραπεία.

Μετά
Πριν
Μετά
Πριν

Όλοι θέλουμε ένα όμορφο & υγιές χαμόγελο

Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας και αποκτήστε ένα πανέμορφο και υγιές χαμόγελο!